Zeg je IJsland, dan zeg je vulkanen. Met maar liefst meer dan 130 exemplaren, vormen ze één van de populairste bezienswaardigheden van het land. Van het zelfstandig beklimmen van kraters, wandelen langs actieve lavastromen tot het afdalen tot diep in een vulkaan. Het kan allemaal. Vereer de vulkanen op IJsland zeker met een bezoek tijdens je reis, het is een ervaring om nooit meer te vergeten.
IJsland, het land van ijs en vuur. Van warmwaterbronnen, de beroemde geisers, rookpluimen die uit de grond komen en borrelende modderpoelen. Allemaal tekenen van geothermische én vulkanische activiteit. De vulkanen op IJsland zijn goed vertegenwoordigd en IJsland is daarmee het land met de meeste actieve vulkanen ter wereld.
Wat dat voor jou, als bezoeker, zo interessant maakt, is dat veel vulkanen op IJsland goed te bezoeken zijn. Inactieve vulkanen die al jaren geen activiteit meer vertonen, indrukwekkende uitzichten vanaf de top van de vulkaan en diepe kratermeren met blauwgroen water, die soms zelfs het decor vormen voor popconcerten.
Maar ook een aantal actieve vulkanen op IJsland zijn te bezoeken. Met een excursie ga je diep onder de grond, recht de vulkaan in of vlieg je over uitgestrekte lavavelden. Is de vulkaan heel actief, zoals bij de fagradalsfjall soms het geval is, dan zie je echt de bloedhete rode lavastromen. Je kan deze zelfs al wandelend bezoeken. Hoe bijzonder is dat?
In dit blog neem ik je mee naar de vulkanen op IJsland. Eerst gaan we een beetje dieper in op de materie. Vind je dat niet zo interessant, scroll dan meteen wat verder naar beneden. Daar vind je de leukste excursies en tips hoe je gratis, zelfstandig, maar ook georganiseerd kan genieten van de pracht van de vulkanen op IJsland. Want zeg nou eerlijk, tijdens je bezoek aan het land van ijs en vuur, kan je moeilijk een bezoek aan een vulkaan overslaan. Vind je niet?
Er zijn ongeveer 130 vulkanen op IJsland, waardoor je wel snapt waarom IJsland ook weleens het land van ijs en vuur genoemd word. Gelukkig vertonen ze niet allemaal activiteit. Van de 130 exemplaren zijn er nog 32 actieve vulkanen op IJsland. Evengoed een enorm aantal. In de afgelopen 200 jaar zijn er ongeveer 12 van deze vulkanen ook daadwerkelijk uitgebarsten. Een grote kans op een eruptie van een actieve vulkaan op IJsland tijdens je reis is er dan ook niet. Daarnaast wordt alle activiteit goed gemonitord, dus maak je geen zorgen.
De laatste vulkaanuitbarsting op IJsland kan je je vast nog wel herinneren, de beelden zijn immers ronduit spectaculair. In maart 2021 barsten de Fagradlsfjall uit, na eerst lange tijd gerommeld te hebben. Eind 2021 was deze vulkaan nog steeds actief, hoewel er geen lava meer vloeit. 200.000 Toeristen bezochten de vulkaan en zijn lava stromen. Een bijzondere ervaring om dit natuurgeweld van dichtbij te kunnen bewonderen. Of dit voorlopig de laatste vulkaanuitbarsting IJsland was? Dat is natuurlijk moeilijk te voorspellen in een land met meer dan 130 vulkanen. Maar waarschijnlijk is het niet.
Dat ligt er een beetje aan. Soms heeft een vulkaan op IJsland invloed op het vliegverkeer. Het bekendste voorbeeld hiervan kan je je vast nog wel herinneren. In 2010 vond er ten Oosten van de Eyjafjallajökull-gletsjer een uitbarsting plaats. IJsland kreeg hierdoor te maken met door de lucht zwevende as deeltjes, die een groot deel van het land bedekte met een dikke laag stof. Dagenlang was het onmogelijk om naar of van IJsland te vliegen. Het vliegverkeer lag door de vulkanen op IJsland totaal stil en domineerde een tijdlang het wereldnieuws.
Of de vulkanen op IJsland invloed hebben op het vliegverkeer ligt aan de locatie van de uitbarsting, de mate en de richting van de wind. Het hoeft lang niet altijd invloed te hebben op het vliegverkeer, maar het kan dus wel.
Het zijn vaak echte tongenbrekers, de namen van de IJslandse vulkanen. Vaak wordt een vulkaan genoemd naar een locatie, een vallei of een berg waar de uitbarsting plaatsvindt. Een paar voorbeelden van IJslandse vulkanen en hun namen zijn: Eyjafjallajökull, Grímsvötn en Hekla. De Hekla is niet zo moeilijk om uit te spreken, maar wedden dan je met die eerste twee veel meer moeite hebt?
Uiteraard wil je een vulkaan bezoeken of beklimmen tijdens je rondreis door IJsland. Er zijn vele opties, betaald of met een georganiseerde excursie. Toch zijn er ook best een aantal vulkanen die je zelfstandig kan bezoeken, gratis of tegen een kleine vergoeding. Dit zijn een paar voorbeelden van zulke vulkanen op IJsland.
Niet ver van Reykjavik (dus prima te doen als een dagtrip vanuit Reykjavik) en deel uitmakend van de Golden Circle route, ligt de Kerið krater, met zijn beroemde kratermeer. De krater is zo’n 3000 jaar oud en is daarmee een jonkie in vergelijking met vele andere kraters. Het meer is helderblauw en in de zomer soms het toneel van popconcerten. De vulkaan is niet erg steil, waardoor de klim voor de meeste mensen vrij goed te doen is. Je betaald omgerekend zo’n 3 euro entree per persoon voor een bezoek aan deze vulkanische krater.
Op het westelijke schiereiland Snaefellsnes staat de Saxhóll krater in al zijn glorie al op je te wachten. Een reden waarom deze vulkanische krater zo populair is, is zijn makkelijke bereikbaarheid. Een goed aangelegd voetpad voert je omhoog naar de top van de vulkaan, die zo’n 100 meter hoog is. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over het Nationaalpark Snæfellsjökull en de Atlantische Oceaan. Het is één van de eerste stops op je route als je het Nationalpark vanaf de Noordelijke ingang binnenrijd en meer dan de moeite waard. De Saxhóll krater is gratis te bezoeken.
Reis je richting het Noorden van IJsland, dan staat een bezoek aan Mývatn vast hoog op de lijst. Dit bijzondere natuurgebied maakt deel uit van de Diamond Circle en staat bekend om zijn vulkanische activiteit. Van lavavelden vol met bijzondere sculpturen, geothermische gebieden met kokende modderpoelen en rookpluimen tot het blauwe melkachtige meer van Mývatn. Over dit natuurgebied valt nog veel meer te vertellen, maar omdat dit blog gaat over de vulkanen op IJsland, beperken we het voor nu tot de prachtige Hverfjall krater. Met een diepte van 140 meter en een diameter van 1000 meter is deze krater met recht gigantische te noemen. Het is tevens de grootste in zijn soort ter wereld. De klim naar de top is even werken, maar het uitzicht in de krater en over het natuurgebied van Mývatn zijn ronduit indrukwekkend. Ook deze krater is gratis te bezoeken.
Hoewel veel activiteiten ook prima zelfstandig te doen zijn, kan een excursies je soms op plekken brengen waar je anders nooit zelf zou kunnen komen. Wat dacht je van diep in een vulkaan, oog in oog staan met kokende lavavelden of vliegen boven de rode stromende lavastromen. Klinkt indrukwekkend he? Dat is het ook. Het toffe is dat je deze dingen prima kan zien op IJsland, d.m.v. een excursie. Een ongelofelijke meerwaarde aan je rondreis door het land van ijs en vuur.
Wil je echt dichtbij de actieve vulkanen op IJsland komen? Dan zijn dit onze favorieten excursies.
Hoe gaaf is het om af te dalen, diep in een echte vulkaan? In IJsland kan het echt! Vanaf het startpunt maak je een 45 minuten durende wandeling naar de krater. Vanaf daar daal je 120 meter af met een open lift, recht de krater van de vulkaan in. Een ervaring om nooit meer te vergeten.
De Fagradalsfjall is de laatst uitgebarsten vulkaan op IJsland, die nog steeds rommelt. Tijdens een wandeling door de Geldingaladur vallei kan je heel dichtbij de lavavelden komen, waar je nog steeds de rode lava kan zien stromen. Dichter bij een uitbarstende vulkaan ga je waarschijnlijk nooit komen. Spannend en indrukwekkend tegelijk.
Tijdens de actieve uitbarstingen worden er helikoptertours georganiseerd, die je een prachtig uitzicht geven over de kolkende rivieren van lava. A one time in a lifetime opportunity. De tours worden alleen georganiseerd tijdens vulkanische activiteit en zijn daardoor niet op voorhand te boeken. Houd daarom goed de lokale aanbieders in de gaten. Een helikoptervlucht boven een uitbarstende vulkaan is niet goedkoop, maar wel heel bijzonder.
Geef een reactie