Elanden en Zweden. Twee van onze favorieten. Bovenaan de lijst van dingen die je wilt doen tijdens je vakantie, prijkt waarschijnlijk toch wel het zien van elanden in Zweden. Of je nu voor het eerst het land bezoekt of regelmatig in Zweden komt; een ontmoeting met de koning van het woud blijft een bijzondere ervaring.
Als je graag elanden wilt zien, dan is Zweden daarvoor een goede bestemming. Het land heeft namelijk de dichtste elandenpopulatie ter wereld, waardoor je een grotere kans hebt om de dieren te spotten. Toch is het zien van elanden in Zweden zeker geen garantie. De dieren gaan zo op in het bos en de natuur, dat je echt een beetje geluk nodig hebt om ze tegen te komen. Zelfs al leven er tussen de 300.000 en 400.000 elanden in Zweden. Om dit geluk een beetje te vergroten kan je het beste ’s ochtends vroeg of aan het eind van de dag als het begint te schemeren eropuit trekken.
Wij hebben de meeste elanden in Zweden gezien in de vroege ochtend. Kijk goed om je heen, het kan zomaar gebeuren dat een eland de weg oversteekt. In de zomer zagen wij regelmatig een eland met kalf, wat een heerlijk gezicht is om naar te kijken. In de winter hebben we weleens meegemaakt dat uit het niets drie elanden achter een grote berg sneeuw vandaan kwamen en de weg overstaken. Dat was wel even schrikken. Let dus altijd goed op zowel de weg als de omgeving als je autorijdt.
Mocht het zien van elanden in Zweden in het wild nu niet lukken, boek dan een elandensafari of bezoek een elandenpark, succes gegarandeerd.
De koning van het woud, zo worden elanden ook wel genoemd. Tijdens een bezoek aan een elandenpark in Zweden of tijdens het maken van een elandensafari leer je veel over deze gracieuze dieren.
Gracieus in de manier van bewegen, maar groot. De gemiddelde grote van een eland is 2 tot 2,4 meter hoog voor een mannetjes eland, waarbij er zomaar een lengte van 3 meter kan worden bereikt. Een vrouwtjes eland is iets kleiner, met een hoogte tot 1,8 meter en een lengte van 2,5 meter.
De grootste eland ter wereld is maar liefst 10 meter hoog en is te bewonderen in de regio Hedmark in Noorwegen. Met deze afmetingen is het natuurlijk geen echte eland, maar een mooi zilver beeld wat automobilisten bewust maakt van de aanwezigheid van de dieren die in dit gebied leven. De grootste eland ter wereld, waarvan we weten, heeft een gemeten grote van 2,4 meter. Dit is de afstand van de grond gemeten tot aan de schouder. Tel daar het gewei bij op en je hebt een enorm imposant dier en de grootste eland in de geschiedenis.
Het gewicht van een eland ligt bij de mannetjes zo rond de 380 tot 800 kilo, terwijl het gewicht van een vrouwtjes eland tussen de 200 en 360 kilo bedraagt. Een stuk lichter dan de mannelijke exemplaren dus. De mannelijke eland tilt natuurlijk ook nog een gewei met zich mee. Dit gewei weegt meestal zo rond de 20 kilo.
Een eland eet voornamelijk balderen, takken, scheuten, boomschors en waterplannen. Wist je dat een eland wel 5 meter diep kan duiken om waterplanten te eten? Best bijzonder voor zo’n groot dier. Je ziet per seizoen ook verschillen in wat een eland eet. Zo eet een eland in de herfst meer granen, in de zomer meer bladeren en in de winter eet een eland soms wel tot 10 kilo twijgen en takjes per dag.
Waar leven de elanden en waar kun je ze het beste spotten? In heel Zweden komen elanden voor, behalve op het eiland Gotland. Het grootste deel van de elandenpopulatie leeft in midden-Zweden, waardoor je hier statistisch gezien de meeste kans hebt op het zien van een eland. Wat natuurlijk niet altijd wil zeggen, dat dat ook zo is. Zo is bijvoorbeeld Zweeds-Lapland ook een prima plek om de dieren te spotten. Je hebt natuurlijk altijd een dosis geluk nodig om een eland te zien. Als ze in de bossen lopen en zich niet willen laten zien, dan zal je ze ook zeker niet spotten.
Het leefgebied van de eland gaat verder dan Zweden. Zo komen de dieren bijvoorbeeld ook in Noorwegen en Finland voor. Het leefgebied van de elanden in Europa rijkt echter verder dan de Scandinavië, ook de Baltische wordt gerekend tot het leefgebied van de eland.
Je hebt elanden en je hebt de witte eland. Het dier waarvan je droomt het tegen te komen tijdens een wandeling, autorit of elandensafari in Zweden. Dé koning van het woud en omringd door flarden mist in de vroege ochtenddauw. Groot en mysterieus.
De witte eland is geen albino, maar heeft zijn witte kleur te danken aan een genetische mutatie. Opvallend zijn de blauwe ogen van de witte eland, waaraan het zich onderscheid van het albinisme. In heel Zweden leven maar ongeveer 100 van deze bijzondere dieren en de meeste witte elanden komen voor in de provincie Värmland.
Makkelijk is het niet om een witte eland te spotten, maar mocht je het geluk hebben dan heb je de spreekwoordelijke jackpot te pakken. Beter dan dit gaat het niet worden. Bekijk deze prachtige beelden van de witte eland in Zweden maar eens. Is de witte eland niet prachtig?
Tijdens je vakantie in Zweden wil je natuurlijk toch wel een eland spotten. Maar hoe vergroot je de kansen op het zien van dit dier? Door het maken van een elandensafari! Natuurlijk kan je er ook zelf op uit, maar het maken van een elandensafari in Zweden is ontzettend leuk om te doen. Onder begeleiding van een gids trek je tijdens de elandensafari het bos in om de elanden te spotten. De gids kan je veel vertellen over de dieren, wat echt een meerwaarde is. Daarnaast weet de gids goed wat de favoriete plekken van de dieren zijn. Wat de kansen op het zien van elanden natuurlijk alleen maar vergroot. Een elandensafari in Zweden duurt meestal zo’n 1,5 uur en word meestal wandelend of per minibus afgelegd.
Een elandensafari in Zweden kan je in veel provincies maken. Zoals bijvoorbeeld bij de Yttermalung camping in Dalarna. Breng je de vakantie door in de provincie Värmland, dan organiseert de Rahwides’ Guiding Company en de Sunnemo’s Huksy Farm in de zomer elandensafari’s.
Je kunt natuurlijk ook zelf een elandensafari in Zweden maken. Trek eropuit met de auto of per voet en wie weet spot je wel een eland. Een paar tips om het zien van elanden op je eigen elandensafari te vergoten: trek eropuit in de vroege ochtend of in de avond als het gaat schemeren. De dieren zijn dan het actiefst, waardoor je meer kans hebt om ze te zien.
Wat niet wil zeggen dat je ze op andere momenten van de dag niet kunt zien. Geef je ogen goed te kost tijdens het autorijden, de kans is vrij groot dat als je de eland spot, dit aan de kant van de weg is. Eigenlijk kan elke rit onbedoeld wel een beetje een elandensafari zijn.
Het blijft een leuke activiteit om te doen, een bezoek aan een elandenpark in Zweden. Succes gegarandeerd. Door het hele land vind je elandparken, waarbij je de koning van het woud van dichtbij kunt bewonderen. Soms kan je zelfstandig door het park lopen, terwijl je bij andere elandenparken in Zweden juist onder begeleiding van een gids op stap gaat.
Er zijn natuurlijk genoeg elandenparken in Zweden. Dit zijn een aantal van onze favorieten.
Er zullen ongetwijfeld nog een aantal leuke elandenparken in Zweden missen in deze lijst. Bezocht je toevallig een elandenpark in midden-zweden of andere regio en hij staat niet in deze lijst, laat dan graag je tip dan achter bij de reacties!
Wist je trouwens dat er vroeger ook in het wild elanden in Nederland leefde? Dat is overig wel lang geleden. De laatste elanden in Nederland leefde hier namelijk rond het jaar 1025. Toch is er goed nieuws. Want mocht het niet lukken om elanden in Zweden te spotten, dan kan het wel degelijk dichterbij huis.
In het Natuurpark Lelystad, wat onderdeel uitmaakt van de stichting Flevo-landschap, leeft sinds kort een aantal elanden. Ze doen het daar goed en er is zelfs al een kalf geboren. Natuurlijk zie je de dieren liever tijdens je vakantie in Zweden, maar het is the best next thing. Tijdens het wandelen in een Nederlands natuurgebied een eland tegenkomen is natuurlijk ook heel bijzonder. Het Natuurpark is de enige plek waar elanden in Nederland leven en is gratis te bezoeken.
Nabij Markaryd ligt ook een mooi elandenpark met elanden en wisent. Je kunt kiezen voor of de eigen auto, neem dan wat berkentakken mee, of met het safaritreintje. Voordeel van de eigen auto is is dat je vaker kunt rondrijden. Heel leuk.
Klinkt zeker leuk! Mooie toevoeging.
Moose Ranche in het dorpje Ed is het bezoeken zeker waard. Voor 100SEK (ca €10,-) kan je de dieren van wel heel dichtbij zien. Je ticket is de hele dag geldig. Je krijgt bij voedertijd takken aangeboden en mag ze zelf voeren. Als je wilt mag je ze zelfs over hun dikke vacht aaien. Wees gerust, er zit een hek tussen. De dieren zijn het gewend en allemaal rustig. Ze worden met veel liefde heel goed verzorgd. Zo werd de eland met darmproblemen even niet vooraan bij het hek gelaten en kreeg het wat anders te eten.
De dieren in deze ranche zijn allemaal in gevangenschap geboren. Er worden nooit dieren uit het wild gehaald, maar alleen uitgewisseld met andere Älg parken. De elanden in deze ranche hebben 10 hectare leefruimte in een privébos dat niet toegankelijk is voor publiek. Zo krijgen ze de aandacht die ze vanaf kalfje af aan gewend zijn en de rust die ze nodig hebben.
Meer info op dalslandsmooseranch.se, boeken is vooraf niet nodig.
Leuke tip, bedankt Willemijn!
Geef een reactie