Ben je een reis naar Zweeds Lapland aan het plannen, lees dan vooral even dit artikel. Ik heb namelijk de ultieme tip voor een fantastisch bijzondere en nooit meer te vergeten ervaring. Boek een helikopter wandeling in Arjeplog en geniet van de wereld van bovenaf. Maak een prachtige hike en sluit de dag af met een late lunch aan de oever van het meer. Oftewel, kies voor een fly & hike in Zweeds Lapland.
Toen wij besloten dat we tijdens onze vakantie in Zweden Lapland wilde ontdekken, deden we uiteraard uitgebreid onderzoek naar de leukste bezienswaardigheden en tofste activiteiten om te doen. Ergers, na uren zoeken op internet kwam ik op een Zweedse website waar één enkele alinea stond geschreven over een helikopter wandeling in Zweeds Lapland. Uit het Zweeds maakte ik op dat het om een Lapland fly & hike ging. Onze interesse was gewekt!
We waagde er een mailtje aan en het antwoord wat we kregen maakte dat we de tocht het liefst meteen wilde boeken. Dit leek ons zo leuk, dit moesten we gewoon doen.
En zo geschiedde.
Op een zonnige dag melden we ons bij de receptie van het helikopterbedrijf waar Karin al op ons stond te wachten. Na de briefing (hoe stap je veilig in- en uit de helikopter, plus een kaart van de te lopen route) wandelden we richting het heliplatform om ons aan te melden bij de piloot voor de tocht van vandaag. De helikopter wandeling door Zweeds Lapland.
De vlucht naar de top van de Tjäska berg was adembenemend en had van mij nog veel langer mogen duren. De uitzichten over het landschap zijn hier werkelijk waar fabelachtig, en dan overdrijf ik niet. Nadat de helikopter ons boven op de berg had afgezet en we de omgeving goed in ons hadden opgenomen (en uiteraard uitgebreid foto’s hadden genomen van al het moois om ons heen) was het tijd om te beginnen aan de wandeling. Het blijft tenslotte een fly & hike.
Via een smal bergpad leidt de weg je langzaam naar beneden. 6 Kilometer puur genieten van de wisselende landschappen en fenomenale uitzichten. Het is een gebied waar je eigenlijk best een paar dagen zou willen blijven. Klein tentje mee en kamperen in een wel heel bijzonder stukje Zweeds Lapland.
Langzaam laat je de berg achter je en bereik je de boomgrens. Dichte bossen, waar je kans hebt op het spotten van een eland. Wij zagen ze helaas niet, maar de verse uitwerpselen bewezen wel dat ze hier regelmatig komen. Als je verder loopt hoor je in de verte de Laisälven rivier al bulderen en om deze oversteken neem je de langste hangbrug van de bekende Kungsleden wandelroute. Via een soort moerasland wandel je over houten vlonders naar Bäverholm, waar het personeel van het restaurant je al staat op te wachten voor een lekkere lunch. Na de lunch neem je de boot die je in ongeveer 15 minuten weer terugbrengt naar het beginpunt van de helikopter wandeling.
Hoe gaat een helikopter wandeling in zijn werk en wat ga je precies doen tijdens je fly & hike door Zweeds Lapland? Ik zet alle informatie voor je op een rijtje.
’s Ochtends meld je je op de aangegeven tijd aan bij de receptie van Fjällflygarna. Je krijgt daar je tickets en je wordt gebrieft voor je vlucht. De helikoptervlucht naar de top van de op 1092 meter gelegen Tjäska berg duurt ongeveer 7 minuten. Vanaf hier heb je alle tijd om op je gemak de ongeveer 7 kilometer durende helikopter wandeling af te leggen met als eindpunt het aan het meer gelegen Bäverholm. In het restaurant, wat overig alleen per boot te bereiken is, geniet je van een lekkere lunch met een fijn uitzicht over de over van het meer. Na de lunch word je door de boot teruggebracht naar je vertrekpunt van de fly & hike. De boottocht duurt ongeveer 15 minuten en brengt je door het deltalandschap van Laisälven.
Aan een lichte rugzak met water en eventueel wat broodjes heb je tijdens je wandeling genoeg. Het wandelpad is niet moeilijk om te lopen en goed begaanbaar. Ik zou wel wandelschoenen of wandelgympen aanraden.
De helikopterwandeling in Zweeds Lapland wordt ook wel de fly & hike Arjeplog genoemd, maar eigenlijk vertrekt de vlucht vanuit het op een uur rijden gelegen Adolfström. Zorg dat je op tijd vertrekt, want de weg naar Adolfström toe behoort volgens ons tot één van de mooiste van Zweden. Je zult onderweg zeker willen stoppen voor het maken van foto’s of om gewoon even van de mooie natuur te genieten. De kans is trouwens groot dat je hier rendieren zult spotten.
Het bedrijf dat de vluchten uitvoert heet Fjallflygarna en de Far & Flyg (zoals de helikopter wandeling in het Zweeds wordt genoemd) wordt alleen in de zomermaanden georganiseerd. Je moet de fly & hike van tevoren boeken, maar dat spreekt eigenlijk wel voor zich.
Een uur voordat je de lucht in gaat moet je aanwezig zijn bij de Fjallflygarna receptie, die zich op een kleine camping, een paar minuten rijden van de hangar bevindt. Op Google Maps kan je Adolfström Johanssons Fjällstugor intoetsen en de navigatie leid je probleemloos naar de receptie waar je je kan aanmelden voor de vlucht en je briefing zult krijgen.
Misschien wel leuk om te vermelden, in de winter worden de helikopters van Fjallflygarna ingezet om de sami te helpen om hun rendieren te hoeden.
De fly & hike in Zweeds Lapland wordt niet het hele jaar door gemaakt. Als je de afgelopen jaren bekijkt, dan zie je dat voornamelijk in de maand juli dagelijks wordt gevlogen.
Per helikoptervlucht kunnen er maximaal 4 personen mee. Maak je de hike met zijn tweeën, dan is de hike iets duurder. Voordeel is wel dat je de helikopter voor jezelf alleen en dat is best een bijzondere ervaring.
Wil je zelf ook een helikopter wandeling maken in Zweeds Lapland (ik zeg doen! Het is echt een fantastische ervaring), dan is de fly & hike Arjeplog te boeken via Fjallflygarna. Ze hebben geen fancy boekingssysteem op de website, maar je kunt ze wel gewoon een mailtje sturen. Het kan misschien een paar dagen duren voordat je reactie hebt, maar ze beantwoorden de mail altijd. Op hun website vind je alle contactgegevens.
En dan wil je natuurlijk weten hoeveel zo’n fly & hike dan wel niet kost. Ik moet zeggen dat ik het qua prijs hartstikke vond meevallen. Maak je de helikopter wandeling met 4 personen, dan kost dit 750 SEK per persoon. Voor 2 personen is dit 1270 SEK persoon. Dit is inclusief de helikoptervlucht, de warme lunch en de 15 minuten durende boottocht terug. Als je de prijs vergelijkt met andere helikopterwandelingen in Zweden, dan is dit een prima prijs voor een onvergetelijke ervaring.
Adolfström zelf is een idyllische plek om een paar dagen te verblijven. De natuur rondom het dorp is prachtig en je bent echt even weg van de bewoonde wereld. Zorg er wel voor dat je voldoende boodschappen meeneemt als je hier verblijft. In de omgeving is geen supermarkt te vinden.
In Adolfström zelf zijn er een aantal overnachtingsopties. Bezoek je de regio met de camper, caravan of tent, zet dan koers naar de Adolfström Camping. Huur je liever een huisje, dan heb je twee opties: Adolfström handelsbod & stugby en Adolfström Johanssons Fjällstugor. Beide zijn prima keuzes.
Wij gebruikten Arjeplog als uitvalsbasis voor het verkennen van deze regio van Zweeds Lapland. Er zijn een aantal fijne en betaalbare overnachtingsoptie in Arjeplog, waarbij de prijzen wel afhankelijk zijn van in welk seizoen je de regio bezoekt. Wij verbleven in het Hornavan Hotell vanwege de mooie ligging, het lekkere ontbijt en de fijne spa. Meestal boeken wij zelf stuga’s, maar we vonden het nu wel lekker om na al dat wandelen en hiken ’s avonds even te kunnen relaxen in de jacuzzi’s van het hotel.
Verblijf je liever in een appartement of studio, dan is de centraal gelegen keurige en leuk ingerichte accommodatie Simloc Hotel Drottninggatan een leuke optie.
Daarnaast heb je ook nog het Kraja Hotell Camping & Stugby. Kies niet voor het hotel, maar als je op zoek bent naar een stuga dan zou dit een optie kunnen zijn. De huisjes zijn eenvoudig en wel wat gedateerd. De reden dat we de accommodatie toch noemen zijn de pluspunten van dit hotel. De mooie ligging, het verwarmde buitenzwembad en de drijvende sauna op het meer. Die laatste drie punten zijn toch wel weer heel fijn.
Geef een reactie