Elk land heeft zo zijn eigen kenmerkende, grappige, opvallende en soms een beetje gekke kersttradities. Voor kerst in Scandinavië is dit niet anders. Wist je dat Noren rond kerst dol zijn op marsepein, in Zweden Donald Duck een prominente plek inneemt en ze in IJsland maar liefst 13 kerstmannen hebben? Maak kennis met de leuke kersttradities van Scandinavië!
Tijdens de kerst in Noorwegen worden de straten van steden als Oslo sfeervol verlicht met duizenden lampjes en vrolijke feestverlichting. Kerstavond is het belangrijkste moment van de kerst, wat graag gevierd wordt met familie, samen eten en cadeautjes onder de kerstboom.
Kerst in Noorwegen kent een paar leuke tradities, zoals het eten van risengrynsgrøt. Warme rijstpudding met suiker, kaneel en boter. In één van de puddingen zit een amandel verstopt. Vind jij de amandel dan win je een marsepeinen varken of iets anders lekkers.
Nog een leuk weetje. Tijdens de kerst in Noorwegen zijn de 5 miljoen inwoners van het land erin geslaagd om maar liefst meer dan 40 miljoen marsepeinfiguurtjes te eten! Ben je toevallig rond de kerst in Noorwegen, dan zou ik zeker meedoen met deze lekkere traditie. 😉
Ook kenmerkend voor kerst in Scandinavië (je ziet deze traditie namelijk in zowel Noorwegen als Zweden terugkomen) is het zogenaamde Julebord. Het Julebord vindt meestal plaats in de weken voor kerst en is een gezellig samenkomen, meestal georganiseerd door het werk of vrienden. Een beetje wat wij kennen als de kerstborrel. Kenmerkend voor het Julebord is het buffet vol met eten en drinken. Met zowel traditionele kerstgerechten als moderne klassiekers. Kortom een bruisend feest, met lekker eten, alcoholische drankjes en een hoop gezelligheid. Kerst in Noorwegen is zo gek nog niet.
Zo zeg je vrolijkkerstfeest in het Noors: God jul!
Op Spitsbergen ben je altijd verzekerd van een witte kerst. Hoewel Longyearbyen eigenlijk maar een kleine stad is, heeft het wel zijn eigen kersttradities. Deze traditie begint al op de eerste adventzondag, 4 zondagen voor kerst. Op deze dag worden de lichten van de grote kerstboom, geïmporteerd uit Noorwegen, aangezet op het plein in de stad. De bewoners van de stad verzamelen zich voor een wandeling langs Mine 2 op weg naar de rode brievenbus in Nybyen. De straatverlichting in Longyearbyen gaat speciaal hiervoor uit en de wandeling wordt verlicht door fakkels. Een sprookjesachtig gezicht. Mocht je een wensenlijstje hebben voor de kerstman, dan kan je deze in de brievenbus doen. In december is dit namelijk de brievenbus van de kerstman.
Zo zeggen ze vrolijk kerstfeest op Spitsbergen: God jul!
Ook kerst in Zweden wordt gekenmerkt door een aantal leuke kersttradities. Zoals de vele kerstmarkten die door het land georganiseerd worden, de lekkernijen zoals de peperkoekhuisjes en glögg (een soort van glühwein). Ook het julbord zie je terugkomen tijdens kerst in Zweden. Een tafel vol met lekkers, zoals zalm, salades en overheerlijke desserts. De ingelegde haring mag natuurlijk niet vergeten worden op het julbord, dit is een echte Zweedse favoriet.
En dan hebben we natuurlijk nog de julbocken, de kerstgeit die je tijdens de kerst in Zweden regelmatig ziet langskomen. Als versiering in de huizen of kerstboom. Maar ook in de tuin zie je zelfgemaakte julbocken staan als decoratie.
Ook typisch voor kerst in Zweden is Donald Duck, oftewel Kalle Anka. Elk jaar wordt op kerstmiddag de film “Donald Duck en zijn vrienden wensen jullie fijne feestdagen” uitgezonden. Een film voor jong en oud, waarnaar julafton (kerstavond) pas echt kan beginnen.
Zo zeg je vrolijk kerstfeest in het Zweeds: God jul!
De echte kerstman woont in Finland. In zijn prachtige onderkomen in Rovaniemi in Lapland. Met deze wereldberoemde inwoner heeft Finland goede kaarten in handen als het gaat om kerst in Scandinavië. Maar kerst in Finland is veel meer dan Santa Claus alleen.
Ook dit Scandinavische land heeft zijn eigen kersttradities. Kerst in Finland wordt vooral gevierd met vrienden en familie. Gezelligheid staat voorop. ’s Avonds wordt er uitgebreid gekookt en word er meestal een hoofdgerecht met varkensvlees of vis geserveerd. ’s Ochtends ontbijt je met rijstpudding. Gemberkoekjes mogen niet ontbreken en menig Fins huis ruikt tijdens kerst naar versgebakken lekkernij.
Tijdens de kerst in Finland warm je je op met Glögi. Een alcoholische versnapering die wel wat weg heeft van de bekende glühwein. Lekker kruidig en de beste remedie om weer op temperatuur te komen na een wandeling door de sneeuw.
Maar eigenlijk is kerst in Finland is pas echt kerst als je kerstavond afsluit met een ontspannen bezoek aan de sauna om vervolgens af te koelen in de sneeuw of het ijskoude water. Alleen voor echte bikkels.
Zo zeg je vrolijk kerstfeest in het Fins: hyvää joulua!
Ben je een echte kerst fan en kan je geen genoeg krijgen van de gezelligste tijd van het jaar, dan zit je in IJsland goed. Kerst in IJsland duurt namelijk 26 dagen en ze hebben maar liefst 13 kerstmannen.
Deze kerstmannen worden ook wel Joelmannen genoemd en staan bekend om hun kattenkwaad en tegenwoordig ook om de cadeautjes die ze langsbrengen in de dagen voor kerst. Tijdens de kerst in IJsland mogen kinderen namelijk hun schoen zetten op de vensterbank, waar dan ’s ochtends een cadeautje in zit. Een beetje wat wij kennen van Sinterklaas, maar tijdens de kerst in IJsland brengen de kerstjongens de cadeautjes langs.
IJsland met kerst wordt ook gekenmerkt door een andere mooie traditie. Elk jaar schenkt Oslo IJsland een 12 meter hoge kerstboom, die in Reykjavik te bewonderen is. 4 Weken voor kerst worden de lichtjes aangestoken en kunnen de inwoners de boom bewonderen.
Zo zeg je vrolijk kerstfeest in het IJslands: gleðileg jól!
Ook de kerst in Denemarken wordt gevierd met een traditioneel kerstdiner en cadeautjes. Gezellig samen met familie en vrienden om de boom. Toch kent kerst in Denemarken ook een aantal eigen, leuke tradities.
De belangrijkste avond is 24 december, dat is ook meestal de avond dat de kerstman cadeautjes komt brengen. De kerstman heet hier trouwens Julemanden en hij wordt geholpen door zijn Nissen. Dit zijn een soort van grappige elfen, die de Julemanden helpen om de cadeautjes uit te delen.
Voordat de cadeautjes uitgepakt worden, moet er eerst gedanst worden. En niet zomaar gedanst, maar om de kerstboom. Het is een echte traditie om dit met de hele familie te doen. De kerstboom is versierd met lichtjes en soms worden er zelfs echte kaarsjes gebruikt om de boom te verlichten.
Zo zeggen ze vrolijk kerstfeest in Denemarken: God jul!
In veel landen zie je dat het vieren van kerst in grote lijnen wel overeenkomt. Soms heeft een land een speciale kersttraditie, maar het wordt eigenlijk altijd gevierd in bijzijn van familie en vrienden. Zo ook in Groenland. Toch wijkt kerst in Groenland af van de andere noordelijk gelegen landen. Want waar ze in Noorwegen, Zweden en Finland bijna omkomen in de kerstbomen, groeien er in Groenland simpelweg geen bomen. Kerstbomen worden daarom ook geïmporteerd uit andere landen, waardoor niet iedereen een kerstboom in huis heeft. Wel heeft elk dorp zijn eigen kerstboom, het liefst neergezet op een heuvel, zodat iedereen kan genieten van de mooi verlichte boom. In plaats van een boom, plaatsen ze in Groenland een verlichte ster voor hun ramen, die een gevoel van warmte en gezelligheid uitstraalt.
Hoewel Finland het land van de kerstman is, schijnt de kerstman een zomerhuis in Groenland te hebben, waar hij graag zijn zomervakanties doorbrengt.
Zo zeggen ze vrolijk kerstfeest in Groenland: Juullimi Pilluarit!
Kerstavond is de belangrijkste dag voor kerst op de Faeröer eilanden. Veel inwoners gaan in het begin van de avond naar de kerk voor de traditionele kerst mis. Andere beginnen kerstavond met het spelen van bordspellen. Samen met familie of vrienden ga je daarna aan tafel om gezellig te eten en cadeautjes uit te pakken.
De lokale brouwerij Føroya Bjór produceert elk jaar een speciaal kerstassortiment, bestaand uit kerstbier en speciale Santa Claus frisdrank. Beide drankjes zijn heel populair en zal je tijdens de kerstdagen in veel Faeröerse huishoudens tegenkomen.
Een andere echte Faeröerse kersttraditie op het gebied van eten uit de vroegere tijd was het eten van gefermenteerde vis op kerstavond. Tegenwoordig heeft deze bijzondere manier van breiden van vis plaatsgemaakt voor schaapsvlees, lamsvlees, eend of gans.
Zo zeggen ze vrolijk kerstfeest op de Faeröer eilanden: Glædelig jul!
Wil je zelf ook een vleugje Scandinavië in huis halen tijdens de kerst, dan hebben we nog een paar tips voor het vieren van kerst in de Scandinavische stijl. Combineer deze decoratie tips met de leukste kersttradities en vier zo jouw alternatieve versie van kerst in Scandinavië.
Dan rest mij alleen nog om jullie hele fijne feestdagen en een gezellig kerstfeest te wensen! Of hoe ze in Scandinavië zeggen: God jul!
Geef een reactie