IJsland wordt niet voor niets het land van vuur en ijs genoemd. De meer dan 130 vulkanen in IJsland maken het landschap uniek: ruig, indrukwekkend en – hoe clichématig ook – adembenemend mooi. Stel je voor dat je een krater beklimt, dwars door oude lavavelden wandelt of zelfs afdaalt in een slapende vulkaan. Een bezoek aan de vulkanen op IJsland is een avontuur om nooit meer te vergeten!
In IJsland zie je overal vormen van vulkanische activiteit. Van stomende geisers, borrelende modderpoelen en mysterieuze rookpluimen die uit de grond opstijgen. En dan heb je natuurlijk nog de vulkanen zelf, duidelijk aanwezig in het landschap. IJsland is een van de meest actieve vulkanische plekken ter wereld en dat zie je terug door het hele landschap.
Wist je dat IJsland ongeveer 130 vulkanen heeft, waarvan er zo’n 30 nog actief zijn? En hoewel het indrukwekkend klinkt, hoef je je tijdens je reis geen zorgen te maken. In de afgelopen 200 jaar zijn er 13 vulkanen uitgebarsten, dus de kans dat je een eruptie meemaakt is klein. Bovendien houdt IJsland alles goed in de gaten en zijn ze gewend om te gaan met vulkanische activiteit.
Wat maakt deze vulkanen zo bijzonder? Nou, naast dat het natuurlijk echte natuurwonderen zijn, kun je ze verrassend makkelijk bezoeken. Geniet van het uitzicht vanaf de top of daal af tot diep in het hart van een vulkaan. Sommige excursies zijn georganiseerd, maar veel vulkanen op IJsland zijn ook prima zelfstandig te bezoeken.
Met meer dan 30 vulkanen in IJsland, zijn dit de 5 bekendste. Van iconische uitbarstingen tot mysterieuze kratermeren. Al deze 5 vulkanen hebben iets heel bijzonders.
Naam van de vulkaan | Unieke kenmerken | Locatie |
---|---|---|
Eyjafjallajökull | Uitbarsting in 2010, lavavelden | Zuid-IJsland |
Hekla | Actief, “Gateway to Hell” | Zuid-IJsland |
Katla | Onder Mýrdalsjökull-gletsjer | Zuid-IJsland |
Snæfellsjökull | Vulkaan met gletsjer, literair beroemd | Snæfellsnes-schiereiland |
Askja | Caldera, warmwatermeren | Centrale Hooglanden |
De naam alleen al is een uitdaging om uit te spreken: Ey-ja-fjat-la-juh-kutl. Maar deze vulkaan is vooral beroemd om de uitbarsting in 2010, die het wereldwijde vliegverkeer dagenlang lamlegde. Miljoenen reizigers zaten vast en het nieuws stond er wekenlang vol mee. Vandaag de dag is Eyjafjallajökull gelukkig weer rustig en kun je het omliggende gebied verkennen via prachtige wandelroutes. Vergeet niet het bezoekerscentrum te bezoeken voor indrukwekkende verhalen en beelden van de uitbarsting.
Hekla heeft een angstaanjagende bijnaam: de poort naar de hel. Eeuwen geleden geloofden mensen dat hier de ingang naar het hiernamaals lag. Maar geen zorgen, vandaag de dag is het vooral een prachtige vulkaan om te beklimmen. Met zijn 1.491 meter hoogte biedt Hekla spectaculaire uitzichten over het ruige IJslandse landschap. Houd wel het weerbericht in de gaten, want deze vulkaan kan nog altijd actief worden.
Katla ligt verstopt onder de Mýrdalsjökull-gletsjer en staat bekend om haar onvoorspelbaarheid. Deze vulkaan is krachtig en heeft een geschiedenis van grote uitbarstingen. Het gebied rondom Katla is prachtig, maar veiligheid staat voorop. Volg altijd de aanwijzingen van gidsen als je de Katla ijsgrotten of gletsjer bezoekt.
Snæfellsjökull is niet alleen een natuurlijke schoonheid, maar ook een literair icoon. In Jules Vernes boek Reis naar het middelpunt van de aarde begint hier het spannende avontuur. De gletsjervulkaan ligt op het Snæfellsnes-schiereiland en biedt een prachtig uitzicht op de kust en de oceaan. Bij helder weer kun je zelfs Groenland zien liggen. Een mystieke plek waar natuur en fantasie samenkomen.
Askja is een vulkanisch gebied in het binnenland van IJsland en beroemd om de indrukwekkende caldera en het Víti-kratermeer. Het felblauwe, warme water nodigt uit tot een duik – al is het wel een uitdaging om er te komen. De ruige, maanachtige omgeving was ooit oefenterrein voor NASA-astronauten. Hier voel je je echt even op een andere planeet.
Een bezoek aan de vulkanen in IJsland is een avontuur dat je niet snel vergeet. Maar hoe pak je dat aan? Ga je zelfstandig op pad of kies je voor een georganiseerde tour?
Wil je de vulkanen op IJsland op eigen houtje verkennen? Dat kan! Er zijn genoeg plekken die je zelfstandig kunt bezoeken, vaak gratis of tegen een kleine vergoeding. Hier zijn drie bijzondere kraters die je niet mag missen:
Toch heeft een georganiseerde tour ook zijn voordelen. Gidsen weten precies waar je moet zijn, vertellen je alles over het vulkanische landschap en brengen je op plekken waar je zelfstandig niet mag of kunt komen. Dit zijn een paar onvergetelijke excursies:
Vulkanen kun je het hele jaar door bewonderen, maar elk seizoen heeft natuurlijk z’n eigen charme.
Welke optie je ook kiest – solo of met gids – een bezoek aan de vulkanen in IJsland is altijd een belevenis. Hou je wel altijd aan de regels en veiligheidsvoorschriften die staan aangegeven. Voor jou veiligheid en je zorgt ervoor dat de natuur zo mooi blijft als hij is.
IJsland is niet alleen het land van vulkanen, maar ook het land van de vulkanische activiteit, wat leidt tot bijzondere bezienswaardigheden. Hier zijn een paar plekken die je niet mag missen!
Stap in een landschap dat zo van een andere planeet lijkt te komen. De uitgestrekte lavavelden van IJsland vertellen het verhaal van duizenden jaren vulkanische activiteit.
Wil je meer te weten komen over de vulkanen die IJsland zo bijzonder maken? Dan zijn deze musea en centra een bezoek waard:
Ja, vulkanen in IJsland zijn veilig te bezoeken. Veel vulkanen die je kunt ontdekken zijn niet actief, en excursies naar actieve vulkanen worden zorgvuldig georganiseerd. Het belangrijkste is om altijd de aanwijzingen van lokale gidsen te volgen en op de aangegeven paden te blijven. Als laatste (vanzelfsprekende) tip: mocht er een actuele waarschuwingen zijn van het IJslandse Meteorologische Instituut, negeer die dan uiteraard niet.
Niet helemaal, maar de experts op IJsland zitten er bovenop. Met seismometers en GPS wordt elke beweging in de gaten gehouden. Zo kunnen ze vaak op tijd waarschuwen. Mocht je het fijn vinden, dan kan je altijd de laatste updates van het IJslandse Meteorologische Instituut checken voor de laatste info.
Of vulkanen in IJsland het vliegverkeer beïnvloeden? Dat hangt ervan af. Soms kan een uitbarsting flink wat impact hebben. Misschien herinner je je de uitbarsting van 2010 nog? Eyjafjallajökull, gelegen ten oosten van de gelijknamige gletsjer, zorgde toen voor een spectaculaire uitbarsting. De lucht vulde zich met asdeeltjes die neerdaalden als een dikke laag stof over het landschap. Dagenlang ging er geen vliegtuig van of naar IJsland, en het vliegverkeer lag wereldwijd plat. Het was groot nieuws.
Toch is dit uitzonderlijk. Of een vulkaan invloed heeft op het vliegverkeer, hangt af van de locatie, de kracht van de uitbarsting en de richting van de wind. Vaak merk je er als reiziger niets van.
De namen van de IJslandse vulkanen zijn soms een echte uitdaging om uit te spreken. Vaak zijn ze vernoemd naar een plek, vallei of berg waar de uitbarsting heeft plaatsgevonden. Neem bijvoorbeeld Eyjafjallajökull, Grímsvötn of Hekla. Die laatste is nog te doen, maar probeer die andere twee maar eens vlekkeloos uit te spreken. Wedden dat je je tong er bijna op breekt?
Sta jij te popelen om deze indrukwekkende vulkanen met eigen ogen te zien? Of je nu zelf op ontdekking gaat of een excursie boekt, een vulkanisch avontuur in IJsland is altijd onvergetelijk.
Geef een reactie